Kymmenkertainen määrä kehittäjiä ja muita kuulumisia Itä-Euroopasta

Päivityksiä viime kuulumisiin Puolasta! Jatketaan siitä mihin kiireisen kesän jälkeen jäätiin.

Avainpositioiden täyttäminen ja asiakastarinan kirkastaminen jäivät kesän päällimmäisiksi tehtäviksi. Saimme joukkoomme vahvistusta heti lomien jälkeen: Kamil Kamiński aloitti Codemenin kansainvälisen verkoston, BestCodersin Puolan maajohtajana elokuussa. Sitä kautta käyntiin on lähtenyt eräänlainen uusi vaihe. Painopisteemme on nyt kontaktoinnissa ja myynnissä Puolassa, minkä lisäksi keskitymme kumppaniverkoston laajentamiseen Puolan lisäksi myös Ukrainassa.

Kamil

Kamil Kamiński,  BestCodersin Puolan maajohtaja.

Kymmenkertainen määrä kehittäjiä

Olin jo aiemmin ihastellut puolalaisten ohjelmistoalan osaajien poikkeuksellisen korkeaa osaamista sekä asennetta. Omien havaintojen tueksi löysin nyt hieman faktaakin. Ihmisten määrä on toki yksi selittävä tekijä.

Jos lähdetään liikkeelle esimerkiksi yliopistojen, opiskelijoiden ja lopulta kehittäjien määrästä. Esimerkiksi pelkästään yliopistoja löytyy Puolasta yli 500, joista useita voi löytää erinäisistä TOP10 rankingissa maailmanlaatuisissa yliopistovertailuissa. Knoppitieto: jopa kolmessa yliopistossa voi opiskella suomen kieltä.

Puolasta löytyy noin 254 000 kehittäjää ja Ukrainasta puolestaan 166 000, mikä tarkoittaa, että BestCodersin ydinalue kattaa lähes puolen miljoonan kehittäjän alueen. Suomessa oli Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan vuonna 2018 yhteensä 53 468 henkilöä ohjelmistoalalla. Jos näitä lukuja vertaillaan keskenään, on osaajapotentiaali BestCodersin toiminta-alueella noin kymmenkertainen verrattuna Suomeen. Lisäksi vuosittain alueella valmistuu uusia kehittäjiä noin 15 000. Mukava tieto on myös, että 99 % IT-alan osaajista on korkeakoulutettuja.

Erilaisia tilastoja ja kilpailuja löytyy toki paljon, mutta puolalaiset ja ukrainalaiset vaikuttaisivat olevan usein ainoita eurooppalaisia TOP10:ssa, kun tarkasteltiin esimerkiksi koodareiden sitkeyttä, jossa mitattiin sitkeimmät kehittäjät (Hackerrank, Top Coder & javashop.pl.) Voittosijan vei Sveitsi, toisena Unkari ja Puola oli heti kolmantena listalla. Suomi oli valitettavasti vasta sijalla 13 (Ruotsi sijalla 21).

Eipä siis mikään ihme, että IT-alalla ymmärretään hyödyntää kansainvälistä osaamista. Lisäksemme voin mainita, että mm. Nordcloud, F-Secure, Vincit (Bilot), TietoEvry, Siili ja Etteplan toimivat Puolassa.

Yehor Milohrodskyi
Verkot vesille myös Ukrainaan

Kuten mainitsin, laajennamme kumppaniverkostoa myös Ukrainassa. Ukrainan kehittäjien määrä Suomeen verrattuna on noin kolminkertainen. On tärkeää, että voidaan olla tukemassa tavallista arkea kriisin keskellä. Valtaosa työskentelee B2B (freelancer) -sopimuksella. Haluamme tukea osaltamme ukrainalaisia kumppaneitamme tarjoamalla heille asiantuntijahallinntatyökalu Caleon PRO -ominaisuudet veloituksetta.

Hommat jatkuvat entistä suuremmalla innolla

Minulla on ollut myös ilo isännöidä muutamien yhteistyökumppaneidemme vierailua Suomessa. Aiemmin toteamani samankaltaisuus arvomaailmassa ja työskentelytavoissa saivat vahvistusta. Saimme nauttia kotikaupunkini Tampereen seudun antimista parhaimmillaan. Suomen puhtaasta luonnosta ja ympäristöstä, hyvin toimivasta yhteiskunnasta ja modernista teknologiasta. Ja toki mustamakkara, Nokia Arena ja saunaravintola Kuuma hurmasivat vieraat.

Meillä on kovat tavoitteet jatkolle ja uskommekin saavamme syksyn aikana useita uusia asiakkuuksia sekä hankkeita, niin Suomen kuin Puolan asiakkaille ja verkostomme jäsenille. Syys-joulukuun keskitymme asiakas- ja kumppanitapaamisiin sekä verkostomme tunnettavuuden parantamiseen sekä paikallisen liiketoiminnan kasvattamiseen.

Nyt laukut ovat taas pakattuna ja akut ladattuina. Matka jatkuu vahvistetun tiimin kera. Verkoston rakentaminen ja asiakkaiden palveleminen keskiössä Puolassa ja Ukrainassa.

Iloksemme Caleo on herättänyt paljon kiinnostusta ja se mahdollistaa osaltaan laadukkaan verkostomme nopean kasvun ja hallinnan. Mahtavaa, että tulomme markkinoille on huomattu jo paikallisissa viestintävälineissä, kuten täällä.

Kuullaan taas ensi kuussa, miten hommat ovat jatkaneet rullaamistaan.

 
Juha Karjalainen

Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Juhan Matkassa -blogisarjassa seuraamme Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Karjalaisen päiväkirjamerkintöjä kansainvälistymiseemme liittyen.Liity mukaan uutiskirjeen tilaajaksi ja saat aina ensimmäisenä tuoreet blogit ja ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.