Kuvassa: Senior Developer Juhana Jauhiainen

Senior Developer Juhana Jauhiainen

Senior Developer Juhana Jauhiainen tekee taikojaan Codemenin Ylivieskan konttorilla Pohjois-Pohjanmaalla. Vuodesta 2018 ”koodimiehenä” työskennellyt Juhana on kokenut full stack -kehittäjä.

Taustalla työtä tutkimuksen ja kehityksen parissa

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta mediatekniikan insinööriksi vuonna 2010 valmistunut Juhana koodaili pelejä jo yläasteiässä, kunnes musiikkiharrastus valtasi vapaa-ajan. Ammattikorkeakoulussa innostus heräsi ohjelmistokehityksen kursseilla kuitenkin uudestaan. Valmistumisen jälkeen Juhana jäi töihin ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityspuolelle, joka toimi yritysten ja yhteisöjen kumppanina kilpailukyvyn vahvistamisessa. Yhteistyöhankkeiden myötä erilaiset asiakastarpeet, tilanteet ja työskentelytavat tulivat tutuiksi.

Kehityshankkeiden myötä tiet Codemenin kanssa kohtasivat.

Olin ollut kehittämässä Smart Menu -ruokalistasovellusta, kun Codemen osti osuuden järjestelmän omistajasta.

Kaupan myötä Codemen kiinnostui myös Juhanan osaamisesta ja teki miehelle työtarjouksen. Myönteistä päätöstä vauhditti työpaikan sijainnin säilyminen Ylivieskassa.

Kun on viisitoista vuotta asunut samassa paikassa, ei mielellään muuta muualle. Onneksi työnkuva ja teknologia mahdollistavat sen, että päivittäisessä työnteossa työpisteen paikkatiedolla ei ole juurikaan merkitystä.

Työssä yhdistyvät luovuus ja teknologia

Juhanan mielestä mieleisimpiä projekteja ovat sellaiset, joissa pääsee yhdistämään luovuutta ja teknologiaa.

Paras tunne tulee siitä, kun pääsee luomaan tyhjästä jotakin, josta sitten on konkreettista hyötyä asiakkaalle ja palvelun käyttäjälle.

Yksi kuvauksen kaltainen projekti onkin juuri loppusuoralla. Kiinteistötekniikkaan erikoistuneen yrityksen toiminnanohjausjärjestelmä laitettiin uuteen uskoon siten, että huoltomiehet voivat helposti syöttää tiedot ja arvot kohteessa käydessään tabletilla suoraan järjestelmään. Melko nopealla aikataululla toteutettu projekti oli käytännönläheisyydessään Juhanalle varsin mieleinen. Etenkin kun lopputulos miellyttää niin katsojan silmää kuin käyttäjääkin.

Projektin päätteeksi on hienoa huomata, että on ollut mukana luomassa hyvännäköistä ja helppokäyttöistä tuotetta ja työkalua, josta on välitöntä hyötyä asiakkaalle.

Musiikki-instrumenttien rakentelu työn vastapainona

Vastapainona työnteolle Juhana rakentelee vapaa-ajallaan syntetisaattori-moduleita. Harrastus niputtaa kätevästi kaksi kiinnostuksen kohdetta, musiikin ja teknologian.

Modulien rakentelu tosin on sen verran aikaa vievää puuhaa, että itse soittamiselle jää vähemmän aikaa, Juhana naureskelee.

Töissä jaksamista tukee projektien parissa häärivä ja toistensa työtä tukeva ammattilaisten joukko. Työskentely tiiviissä yhteistyössä muun muassa testaajien kanssa on ollut Juhanan mielestä tervetullut muutos aiempiin työtapoihin ja -tehtäviin.

Totuin aiemmassa työssä tekemään asioita yksin, mutta Codemenilla olen huomannut, että asiantuntijatiimissä tehtävä kehitystyö on mielekkäämpää. Kun jokainen edustaa oman osaamisalueensa parasta asiantuntijuutta, se näkyy niin projektien läpimenoajassa kuin laadussakin.

Juhanan teknologiaosaaminen

JavaScript front-end (React, Redux)
Python back-end (Django, Flask)

Rajapinnat (REST JSON, GraphQL)
Kontitteknologiat (Docker)