Kuvassa: Timo Hartikainen Vuoristossa

Johtava konsultti Timo Hartikainen

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Codemenin uratarina -sarjan ensimmäisessä osassa esittäytyy energinen Timo Hartikainen. Hänen urapolkunsa on kulkenut ohjelmistokehittäjästä johtavaksi konsultiksi, ja matkan varrella oppia on tullut niin prosessikehittämisestä, testauksesta kuin projektinhallinnastakin.

Timo on ollut mukana Codemenillä yrityksen perustamisesta lähtien, joten hän on nähnyt myös verkostomaisesti toimivan yrityksen kehityksen ja kasvun.

Vastavalmistuneesta diplomi-insinööristä julkisen alan kehittäjäksi

Tuotantotalouden diplomi-insinööri aloitti uransa IT-konsulttina, ja työrooleina olivat muun muassa ohjelmistokehittäjä, projektipäällikkö ja palvelupäällikkö.

-Pidempi toimeksiantoni oli pankki- ja finanssialalla. Olin mukana siinä vaiheessa, kun ketteriä kehitysmalleja alettiin käyttää, ja pääsin viemään uutta ajattelu- ja toimintatapaa asiakkaille. Työni painottui projektinhallintaan sekä omasta tiimistä vastaamiseen.

Yhdentoista työvuoden jälkeen hän siirtyi S-Factoryyn, joka on toinen Codemenin perustaneista konsulttiyrityksistä.

-Kehitimme ideaa pienten IT-yritysten kumppanuusverkostosta. Pohdintojen tuloksena syntyi nykyinen työnantajani Codemen, jonka liikevaihto on kasvanut perustamisvuoden 2015 1,5 miljoonasta tämän vuoden 14,7 miljoonaan euroon.

Codemenin alkuvaiheessa Timo toimi asiakkaalla valtionhallinnossa. Hän kuului erittäin osaavaan ketterän kehityksen tiimiin, joka otti rohkeasti käyttöön uusia teknologioita, ketterän kehityksen toimintamalleja ja panosti skaalautuvuuteen. Ohjelmistokehittäjänä ja teknisen projektinhallinnan rooleissa paikka oli mitä parhain oman osaamiseen kehittämiseen.

Sujuvaa verkkoasiointia uuden arkkitehtuurin avulla

Timon tämän hetkinen asiakas kuuluu Suomen suurimpiin julkishallinnon toimijoihin. Ohjelmistokehittäjänä asiakkuudessa työskentelevänä hän kehittää uutta arkkitehtuuria verkkoasiointia varten.

-Asiakkaalla on vanhaa taakkaa perinteisestä vesiputousmallissa työskentelystä ja jäykkyyttä teknisessä arkkitehtuurissa. Projekti on mittakaavaltaan suuri, ja pääsenkin nyt hyödyntämään aiempaa kokemustani uusien teknologioiden käyttöönotosta sekä ketterän kehityksen toimintamallien eteenpäin viemisestä.

Uusiin toimintamalleihin siirtyminen ei ole aivan vaivatonta, koska pitkä historia aiheuttaa usein painolastia. Timon mukaan moni ala painii samanlaisten ongelmien parissa, mutta silti saatetaan olla herkästi sitä mieltä, etteivät ehdotetut toimintatavat toimi juuri omalla alalla. ”Varsinkin alussa, noin 5-10 vuotta sitten, ketterään kehitykseen liittyvät ensireaktiot olivat kyllä myönteisiä, mutta niiden toimivuuteen omalla alalla ei uskottu”, hän valottaa.

Valtionhallinnon palkkalistoilla yksityisen puolen työsopimuksella

Timon työpiste löytyy asiakkaan luota, mutta hän tekee 1-2 päivää viikossa etätyötä. Jokaisen torstain hän viettää Codemenin omissa tiloissa.

-Pidän tärkeänä, että tunnen myös Codemenin pääkonttorissa työskenteleviä. Jos tarvitsen esimerkiksi kollegan mielipiteen tietystä uudesta teknologiasta, niin voin mennä naapurihuoneeseen kysymään. Aina löytyy työkaveri, jolla on kokemusta kyseisestä tekniikasta.

Hän kehuu myös yrityksen matalaa organisaatiota ja joustavuutta työnantajana. Perusprosessit toimivat helposti ja kevyesti, ja jos on selvitettäviä asioita, niin yksi puhelu riittää niiden hoitamiseen. Lomistakaan ei tarvitse käydä paperisotaa. Matkustamista harrastavana Timo arvostaa esimerkiksi mahdollisuutta jakaa lomapäiviä pitkiin viikonloppuihin.

-Omaa työtäni leimaa vapaus, mutta toki myös vastuu. Asioiden täytyy hoitua niin asiakkaalle kuin Codemenin esimiehenkin suuntaan. Koen silti, että olen saanut sekä julkisen että yksityisen sektorin parhaat puolet.

Energiaa ”hands on” -asenteesta ja haasteista

Timolla on ratkaisukeskeinen ”hands on” -asenne työhön. Asiakkailta saadun palautteen mukaan hän tarttuu projekteissa niihin tehtäviin, joihin toiset eivät halua koskea pitkällä tikullakaan.

-Pidän siitä, että voin oppia uutta ratkomalla vaikeita asioita. Jatkuvasti samanlaisena toistuva työ on minulle tylsää, joten nautin haasteista ja kehittymismahdollisuuksista.

Timon mukaan teknologioiden kehittäminen sekä prosessien kehittyminen tekevät ohjelmistokehityksestä haastavaa.

-Yhteisenä tavoitteena on saada asiakkaan tarpeiden kautta syntyneet ideat ja vaatimukset nopeasti tuotantoon. Se, miten hyvin vaatimukset tulkataan toteutukseksi, erottaa osaavan ja vähemmän taitavan ohjelmistokehittäjän.

Timon teknologiaosaaminen:
  • Java / Spring / Spring Boot
  • Integraatiot SOAP ja REST rajapintojen kautta Javan ja Springin tarjoamilla työkaluilla
  • Jenkinsiin ja Dockeriin perustuva CI pipeline
  • Micro service / Micro front-end arkkitehtuuri
  • Javascriptiin perustuva teknostäk, mm. React.js
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tutustu myös