Niilo Alfthan vastasi Nokian ja myöhemmin Microsoftin high-end -älypuhelinten ulkonäöstä. Kun työ Microsoft Mobilella jäi taakse 2014, Niilon tie vei Reborn Games -pelistudion AD:ksi. Työrupeama piti sisällään muun muassa pelistudion uudelleenbrändäyksen, kunnes kolmen vuoden jälkeen Niilo päätti, että oli aika siirtyä eteenpäin.
Halusin päästä mukaan, kun softaa tehdään muuhunkin kuin viihdekäyttöön, Niilo kertoo.
Verkostot tarjosivat ratkaisun, sillä Alfthan tunsi ohjelmistoprojekteihin tiimejä kokoavan Codemenin henkilöstöpäällikkö Katja Penttisen.
Laitoin Katjalle viestiä ja parin kuukauden päästä olin Codemenilla hommissa. Päätös on osoittautunut aivan oikeaksi, Niilo sanoo.
Palvelumuotoilua ohjelmistoprojekteihin
Aloituksestaan lähtien Niilo on rakentanut ja kehittänyt Codemenin muotoiluosaamista, eli ux-suunnittelua ja palvelumuotoilua.
Korkea käytettävyys ja asiakaskokemus ovat nousseet digitalisaatioprojektien keskeisimpiin vaatimuksiin. Teknologian toimivuus on nykyaikaisen palvelun perusedellytys, eikä sellaisenaan riitä enää kilpailutekijäksi, Niilo alleviivaa.
Lähdettäessä muotoilemaan palvelua tai prosessia Niilo laittaa aina ihmisen keskiöön. Hän korostaakin empatian merkitystä tarkoittaen kykyä asettua toisen henkilön asemaan. Niilo viittaa työhönsä usein termillä teollisuusempaatikko.
Pitäisi ajatella sitä ihmistä, joka tulee käyttämään palvelua. Tämä unohtuu yllättävän usein ja sitten esimerkiksi verkkopalvelua toteutettaessa listataan vain aina samat perusjutut. Täytyy löytyä halua ymmärtää toisen ongelma ja sitten etsiä siihen ratkaisu.
Empatia osana palvelumuotoilua ei suinkaan ole mikään suunnittelijan yksinoikeus.
Yhtä lailla esimerkiksi devaaja voi lähteä jäsentelemään sitä, miksi ja millä tavoin henkilö käyttää tiettyä palvelua.
Palvelumuotoilijana pääsee oppimaan uutta joka päivä.
Erään asiakkaan ohjelmiston tekoäly analysoi esimerkiksi asiakaspalautteita ja pystyi kertomaan sen, miltä sen kirjoittaneesta ihmisestä tuntuu. Ongelmana oli kuitenkin, että innovatiivista teknologiaa ei saatu myytyä mihinkään. Niinpä päädyimme ohjelmiston kehityskumppanuuden ohella myös liiketoiminnan kehittämisrooliin.
Olen nauttinut valtavasti kohtaamisistani kollegoiden ja asiakkaiden kanssa Codemenilla. Toisena päivänä teemme perinteistä käyttöliittymien leiskojen suunnittelua, toisena rakennamme kokonaista uutta palvelukonseptia suomalaiselle kaupungille. Palvelumuotoiluprosessissa ollaan jatkuvasti uusissa tilanteissa, joita emme ole aikaisemmin kohdanneet, Alfthan kuvaa työtään.
Pienellä porukalla parempia projekteja
Codemenilla tiimit kasataan aina projektikohtaisesti asiakastarpeen mukaan.
En usko jättimäisiin tiimeihin tai suuriin kokonaisuudistuksiin. Suosimassani Everyday agile -metodissa nostetaan tärkein tai hankalin asia pöydälle korjattavaksi, yksi kerrallaan. Kun hoidetaan tärkeimmät asiat ensin, saavutetaan pitkässä juoksussa jotain merkittävää.
Kun puhutaan palveluista, joita ihmiset käyttävät, pitää olla tarkka siinä mitä lupaa.
Olen pitänyt ohjenuorana ”under promise, over deliver” -periaatetta, eli ei luvata enempää kuin mikä pystytään varmuudella toteuttamaan. Kaikki tämän tavoitteen lisäksi tehty on asiakkaalle lisähyötyä.
Alfthan korostaa myös epäonnistumisen merkitystä.
Olen itse päässyt epäonnistumaan monta kertaa, juuri niin nopeasti ja tyylikkäästi kuin oppaissa neuvotaan. Jutun juju ei ole epäonnistua viikosta toiseen, vaan iteroida nopeasti hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.
Mikäli kiinnostus Niilon asiantuntijuutta ja Codemenin palveluita kohtaan heräsi, jätä yhteystietosi niin pääsemme tutustumaan paremmin.