Mies ja koira – We have a Superpower

Terveisiä Poznańista. Alkuperäinen ajatuksemme oli kartoittaa potentiaalisia kumppaneita Puolassa kevään aikana ja tehdä kesällä tarkempaa suunnittelua ja strategiaa. Kumppaneiden kyvykkyys sekä potentiaalinen paikallinen markkina kuitenkin muuttivat suunnitelmia tai vähintäänkin vauhdittivat niitä merkittävästi. Sen seurauksena päätimme jatkaa kumppaniverkoston kasvattamista sekä aloittaa paikallisten asiakkaiden metsästämisen.

Vauhtia on riittänyt – pakkasin koiran mukaan ja olemme Elsan kanssa kiertäneet muutamia tuhansia kilometrejä ja tutustuneet yli sataan yritykseen Puolassa. Onneksi tämä on erittäin koiraystävällinen maa, joten Elsa ei ole ainoastaan pitänyt minulle seuraa, vaan etabloinut minuakin sujuvammin Puolan sykkeeseen. Kiitos kuuluu myös Business Finlandille, joka on mahdollistanut asioiden nopean etenemisen. 

Yhdessä olemme enemmän

Yhdessä voimme tehdä paremmin ja enemmän. Suomen IT-markkina on ollut koko elämäni ajan hyvin itseriittoinen, eikä meillä ei ole ollut markkinatarvetta kehittää itseämme kuin HILMA:n vaatimuksien verran. Tämä valitettavasti näkynee epäonnistuneissa hankkeissa. Toki meidän kyvykkyytemme kilpailuttaa isoja hankkeita, ei ole ollut aina optimaalista – ja tietysti jälkiviisas on aina helppo olla.

Yhtä kaikki, olemme Suomessa todella hyviä, mutta paljon opittavaakin on. Hyvin monella meidän puolalaisista kumppaneistamme (jo yli 70) ei ole puolalaisia asiakkaita. Jotkut ovat valinneet markkinakseen pelkästään Yhdysvallat (esim. Netguru) ja osa puolestaan on keskittynyt UK:n tai esimerkiksi Sveitsin markkinoille. Tästä syytä on ollut ilahduttavaa ja palkitsevaa nähdä sekä kuulla maailmanluokan referensseitä ja toteutuksista.

Samaan aikaan olemme hioneet yhteystyöprosesseja niin, että meillä on valmius palvella yhdessä Suomen markkinoita. Olen varma, että Codemenin Suomen verkoston sekä BestCodersin kansainvälisen verkoston avulla saamme jo alkusyksystä esiteltyä suomalaisille asiakkaillemme uusia, innovatiivisia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Kaikki sopimukset ja kommunikaatio voidaan hoitaa suomeksi, kuten ennenkin. Varmistamme teknisen toteutuksen ja asiantuntijat alati kasvavasta verkostostamme, joka kattaa yli 2000 asiantuntijaa verifioiduista yrityksistä Puolasta sekä Suomen laajimman ICT-osaajien verkoston, yli 6000 asiantuntijaa. Tämä tulee hyödyttämään meidän asiakkaitamme sekä kumppaneita Suomessa että Puolassa. Yhdessä olemme enemmän.

Meillä on supervoima

Pidimme pari erittäin onnistunutta tilaisuutta Varsovassa ja Poznańissa, joiden tehtävä oli mahdollistaa kumppaneidenmme ja potentiaalisten asiakkaiden kohtaaminen rennoissa merkeissä. Tilaisuuksissa oli erittäin innostunut ja hieno ilmapiiri. Paikalla oli paikallisia kumppaneita, potentiaalisia asiakkaita, sekä löysi paikalle Suomen suurlähettiläskin. Jaoimme kokemuksia, tutustuimme, visioimme ja innovoimme sitä, kuinka voisimme yhdessä tehdä asioita vieläkin paremmin. Roman Schatz piti erittäin mielenpainuvat ja pidetyt stand-up esitykset meistä suomalaisista.

Suomalaisilla ja puolalaisilla on hämmästyttävän samankaltainen, korkea työmoraali, no-bullshit-asenne ja meitä yhdistää tietynlainen pragmaattisuus. Taidettiin tuon tiimoilta vitsailla hieman ruotsalaisten kustannuksellakin – toki rakkaudella, kuten aina. Tietysti erojakin on, kuten kieli, joka ei ole ollut helpoimpia opetella. Siihen liittyen mieleeni jäi puolalaisen kumppanin kysymys.

 

Juha, do you know why we Polish have a superpower?
Because on Polish language. To know it, you need superpower.

 

Totesimme heti perään, että sama taitaa päteä myös meihin suomalaisiin. 

Tilaisuuksien jälkikaikuna oli enemmän kuin ilahduttavaa kuulla kuinka meitä kommentointiin ja mitä verkostomaisesta toiminnastamme on ajateltu.

”A group of people from many different areas of expertise have joined forces to find solutions. It is simply great that experts are brought together with great enthusiasm and professionalism”

Innostuneisuus rakentamassamme verkostossa on huomattu myös skenen ulkopuolella: kommenttien mukaan olemme mullistamassa Puolan IT-markkinaa positiivisella tavalla ja innolla, josta paikallinen lehdistökin on kiinnostunut – stay tuned.

Korkealuokkainen laatu toiminnan perustana

Yhdistämällä Suomen verkostomme voimat asiakasrajapinnassa ja hyödyntämällä puolalaisia tai ukrainalaisia kumppaneitamme, voimme tarjota asiakkaillamme uusia, maailmanluokan ratkaisuja kustannustehokkaasti. Tämä pätee tietysti myös suomalaisiin kumppaniyrityksiin, jotka voivat hyödyntää kansainvälistä verkostoamme myös omissa hankkeissaan ja asiakkuuksissa.

Puolassa kesälomakausi alkaa vasta heinäkuun lopulla. Olemmekin jo nyt kesän aikana aloittaneet rekrytoinnit avainpositioihin. Verkostomme sekä paikallinen asiakaskunta kehittyvät askel askeleelta. Panostamme laatuun, eli tutustumme ja arvioimme jokaisen kumppanin ja asiakkaan, jotta toiminta pysyy korkealuokkaisena ja sitä kautta voimme tarjota asiakkaillemme vain parasta.

Seuraavaksi edessä on Elsa-koiran kanssa paluu ainakin hetkeksi Suomeen ja mökkisaunaan, koska sitä täältä ei ole vielä löytynyt. Ladataan hetki akkuja ja jatketaan elokuussa asiakastarjonnan ja -tarinoiden parissa, joka on meillä seuraavana askeleena.


Juha Karjalainen

Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja

Juhan Matkassa -blogisarjassa seuraamme Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Karjalaisen päiväkirjamerkintöjä kansainvälistymiseemme liittyen.Liity mukaan uutiskirjeen tilaajaksi ja saat aina ensimmäisenä tuoreet blogit ja ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.