Onko mikään muuttunut neljännesvuosisadassa?

Edellisestä Puolan matkasta oli kulunut 26 vuotta (v. 1996). Olin sikäli jo unohtanut odotukset ja ajatukset aiempaan visiittiini, kun vierailin pitkästä aikaa Puolassa, Poznanissa. Toki puolalaiset tulivat tutuiksi heidän ollessaan valtaväestö asuessani Charloisissa, Rotterdamissa viime vuosikymmenen puolivälissä. Joka tapauksessa, pääsin haastamaan ennakkoluulojani ja tutustumaan Puolaan ja puolalaisiin uusin silmin.
Viihdyin Poznassa vieläkin paremmin mitä odotin. Ainoa asia, joka erotti koti-Tampereesta, oli euron sijaan sloti ja edulliset hinnat. Mitään ei matkan aikana koskaan uupunut ja kaikki tarvitsemani löytyi helposti. Myöskin siisteys ja kaiken toimivuus yllättivät. Tuntui saman tien, ettei ainakaan tarvinnut ”aikamatkustaa” Neuvostoliiton aikoihin. Jopa käteisen käytön vähäisyys yllätti.Todellakin maa oli muuttunut neljännesvuosisadan aikana ja kaikesta huomasi myös Euroopan Unionin panostaneen infraan ja entisöintiin (ja hyvä niin). Ukrainan akuutti tilanne näkyy Puolassa paljon, mutta auttamishalua on suuresti kaikilla, kuten kuuluukin.

Olen saanut olla mukana avaamassa useita nearshore-keskuksia aiemminkin, joka kerta ihmisten osaaminen on vakuuttanut. Ja yhteistyö myös toiminut erittäin hyvin. Jos joku aiemmista asiakkaistani muistaa toisin ja paremmin – saa tulla julki, tarjoan lounaan.

Mutta, nyt Puolan kohdalla oli jotain erilaista verrattuna aiempiin kokemuksiini. Kaikki olivat palavereissa todella hyvin valmistautuneita, erittäin ystävällisiä ja ennen kaikkea raudankovia ammattilaisia. Jouduin miettimään hetken kotiin palattuani, mistä tuo kaikki voisi johtua. Ainakin yksi looginen selitys on varmasti se, että Puola on ollut pitkään globaalien, suurien saksalaisten ja hollantilaisten yritysten softan kehittämisen keskus. Liikevaihdoilta pieniltäkin yrityksiltä löytyy uskomattomia referenssejä (mm. Siemens, WV ja Carlsberg muutamia mainitakseni). Myös useampi ruotsalainen yritys näyttää löytäneensä sopivia osaajiansa Puolasta. Toinen syy varmasti on, että 80 % IT-ammattilaisista työskentelee B2B-sopimuksella eli ns. työllistävät itse itsensä. Tekemisestä otetaan valtavasti vastuuta.Olipa syy mikä tahansa, odotan innolla seuraavia tapaamisia ja kohtaamisia. Avaamme pian toimiston Poznaan ja tulemme rakentamaan sinne paikallisen Codemen-verkoston, joka kulkee BestCoders yritysnimellä. Tämä tarjoaa paljon uusia projektimahdollisuuksia myös Suomen päähän.

Pääsimme osallistumaan reissulla myös Spondeon järjestämään Warta Poznanin fudismatsiin. Matsin ohella Puolassa aktiivisesti toimivan Polar Night Softwaren toimitusjohtaja, Henri Jääskeläinen jakoi vinkkejä Puolan markkinoille sijoittumisesta. 

Varsinainen yllätys kuitenkin koetti vasta kotiuduttua, kun ehdin prosessoida kokemaani. Eli kaikki todellakin toimii, kyse ei todellakaan ole enää samasta Itä-Euroopasta, johon matkustin vuosikymmeniä sitten. Paljon on muuttunut vuosikymmenten aikana. Voin todeta viimeistenkin ennakkoluulojeni karisseen.

Herättikö aihe kiinnostusta ja haluatko jutella lisää? Kerron mielelläni lisää Nearshore-palveluistamme, joten ota rohkeasti yhteyttä!

Juha Karjalainen

Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja

+358 400 855 846

juha.karjalainen@codemen.fi

Juhan Matkassa -blogisarjassa seuraamme Codemen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Karjalaisen päiväkirjamerkintöjä kansainvälistymiseemme liittyen.Liity mukaan uutiskirjeen tilaajaksi ja saat aina ensimmäisenä tuoreet blogit ja ajankohtaiset uutisemme sähköpostiisi.