Kuvassa: Robotti koskettaa tietokonetta

Mitä ohjelmistorobotiikasta ja tekoälystä täytyy nyt tietää?

LinkedIn
Facebook
Twitter

Ohjelmistorobotiikka ja tekoäly ovat edelleen eniten keskustelua aiheuttavia aiheita ohjelmistokehityksessä. Alun puhtaasta hypetyksestä on nyt päästy siihen vaiheeseen, jossa hyödyntämisnäkökulmaa pohditaan entistä vakavammin.

Ohjelmistorobotiikan tarjoamat mahdollisuudet puhuttivat myös RPA & AI -aiheisella kiertueellamme, jonka aikana keskustelimme aiheesta yhdessä asiakkaidemme kanssa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Aiheen herättämästä kiinnostuksesta kertoivat täydet salilliset, ja mukana olleiden positiivinen ja poikkeuksellisen aktiivinen osallistuminen.

Uudesta teknologiasta puhuttaessa tulevaisuuden skenaariot ovat yleensä enemmän tapetilla kuin tämän hetken todelliset mahdollisuudet. Koska halusimme seminaarikiertueemme annista mahdollisimman konkreettisen, keskityimme tällä kertaa juurikin niihin asioihin, joita alalla tehdään nyt.

Pilotointi ja hyödyn arviointi

Vaikka ohjelmistorobotiikka kiinnostaa ja siitä puhutaan, niin tehokas pilotointivaihe ja tulosten arviointi on vielä monella puhtaasti pohdintatasolla. Pilotoinnissa tulee ehdottomasti ottaa käyttöön rajattu aika, jossa kokeilun tulisi olla valmis. Harmittavan usein pilotointi venyy jopa puoleen vuoteen, minkä jälkeen tehtävät automatisoinnit voivat kestää useita kuukausia.

Suosittelemme siis ehdottomasti rajattua pilotointiaikaa, tulosten arviointia sekä niiden jatkohyödyntämistä.

Kaupalliset vs. avoimen lähdekoodin teknologiat

Kaupalliset teknologiat ovat kokemuksemme mukaan kattavampia ja helpommin käytettäviä kuin avoimen lähdekoodin ratkaisut. Tämä pätee poikkeuksetta myös ohjelmistorobotiikkaan.

Testausautomaatiopuolella – etenkin Suomessa – käytetään kuitenkin todella laajasti myös avoimen lähdekoodin Robot Frameworkia. Robot Framework on ajankohtainen siksikin, että se kehittyy kohti ohjelmistorobotiikkaa.

Esittelimme aamiaisseminaarissamme myös oman vaihtoehtomme eli QAutomaten. QAutomate helpottaa ohjelmistokehittäjiä monin eri tavoin; se muun muassa tehostaa Robot Framework -automaation tekemistä, luo prosessidokumentaation sekä tarjoaa ajojen orkestroinnin.

Teknologioista täytyy todeta kliseisesti, että parhaaseen lopputulokseen päästään, kun valinta tehdään tarvelähtöisesti.

Jatkamme ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn käsittelemistä myös seuraavissa blogikirjoituksissa. Tilaa uutiskirjeemme, niin saat uudet kirjoitukset suoraan inboxiisi!

LinkedIn
Facebook
Twitter

Tutustu myös