Kuvassa: Kollaasi AI & RPA 2019 tapahtumasta

AI & RPA 2019: Ohjelmistorobotiikan ja tekoälyn mahdollisuudet tänään

Tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan käyttöönottoa vastustetaan toisinaan väittämällä, että ennen pitkää koneet vievät työt ihmisiltä. AI & RPA -tapahtumassa usein kuultu käytännön kokemus oli kuitenkin se, että tiettyjen työtehtävien automatisoinnin myötä työntekijät pääsevät keskittymään mielekkäämpiin tehtäviin. Lisäksi tekoäly kykenee kokoamaan ja jäsentelemään tietoa eri lähteistä moninkertaisella nopeudella ja tarkkuudella ihmiseen verrattuna.

Suuret suomalaiset yritykset hyödyntävät jo ohjelmistorobotiikkaa ja tekoälyä

Fortumin Kristiina Söderholm toi pääpuhujan ominaisuudessa yleisön tietoon tavat, joilla Fortumilla tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödynnetään. Muun muassa voimalaitosten häiriötilanteissa turhia työvaiheita on saatu vähennettyä, kun tietyt toiminnot on automatisoitu. Vesivoimalaitosten keräämän datan tekoälyavusteisen analysoinnin avulla voidaan ennakoida tulvatilanteita ja varoittaa vaikutusalueen asukkaita. Vakuutusyhtiö If:n Asko Mustonen esitteli Suomen parhaaksi chatbotiksi kehuttua Emmaa. Bottikuiskaajaksi kutsuttu tekoälykouluttaja kehittää jatkuvasti Emman kykyä vastata asiakkaiden esittämiin kysymyksiin. Emma käsitteleekin päivässä jopa 1000 yhteydenottoa.

Tilaisuudessa oli puhumassa myös Casemet Oy:n Marko Määttä ja Andritz Savonlinna Works Oy:n Jarmo Pohjolainen. Codemen on toteuttanut ohjelmistorobotiikkaa hyödyntämällä Casemetille ratkaisumallin, jonka ansiosta osa Casemetin saamista tilauksista saadaan siirrettyä suoraan tuotantoon ilman aikaa vievää manuaalista välivaihetta.  Kun tilausten käsin kopiointi on vähentynyt, asiakaspalveluhenkilöstö on voinut keskittyä asiakkaiden auttamiseen ja muihin lisäarvoa tuottaviin tehtäviin. Savonlinnan konepajalla tekoälyn avulla on parannettu muun muassa laatua, työturvallisuutta ja dokumentointia.

Turhan työn aika on ohi

Tilaisuuden juontajana toimineen Ai4Valuen Katriina Vallin oma esitys tarjosi todellisen rautaisannoksen tekoälyä. Katriina esitteli Hotelli Presidentin auditorioon asettuneelle yleisölle melkoisen määrän erilaisia käytännön esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä muun muassa ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa tai kuluttajakäyttäytymisen ennustamisessa. Samalla saatiin häivytettyä tekoälykeskustelun ympärillä toisinaan vellovia kauhuskenaarioita.

Codemenin CTO Eero Hyytinen tiivisti ohjelmistorobotiikan olevan toistuvien työtehtävien ja toimintojen automatisoimista ohjelmallisesti. Kun tietotyöläisen tehtävistä noin 20 % on toistuvia ja prosessikuvattuja, noin 70% näistä tehtävistä on mahdollista automatisoida. Työ ei edelleenkään lopu tekemällä tai edes automatisoimalla, mutta sen luonne saattaa lähitulevaisuudessa muuttua mielekkäämmäksi. Teknologian tuomia käytännön hyötyjä pääsi seuraamaan Q-Factoryn järjestämän QAutomate -demon muodossa.

Suuren suosion saavuttanut AI & RPA Summit järjestetään vuonna 2020 torstaina 12.3. Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki osoitteessa https://www.codemen.fi/ai-rpa-summit/